Paloma-balaklavan ohje

Kypärämyssy, balaklava, neulehuppu – tälle pipon ja kaulurin yhdistelmälle on monta nimeä. Paloma-balaklava syntyi tarpeesta löytää aikuisten kypärämyssylle malli, joka on riittävän löysä jotta se ei liiskaa hiuksia alleen ja tarpeeksi muhkea, jotta se lämmittää sekä päätä että kaulaa. Muhkea huppu suojaa päätä ja riittävän reilu kauluri kaulaa – alas vedettynä huppu toimii mainiosti juuri silloin kun tavallisesti pitäisi säätää pipon kanssa.

Paloma neulotaan alhaalta ylös isoilla pyöröpuikoilla yhtenä kappaleena kaulan resorille asti, josta työtä jatketaan tasona ja lopuksi yhdistetään päälaelta. Työ viimeistellään pääaukon joustinneuleella. Jos osaat neuloa sileää ja joustinta, tehdä kavennuksia ja lisäyksiä, tämä onnistuu ja valmistuu nopeasti muhkean neuloksen ansiosta.

Langat: Drops Melody 2 kerää + Sadnes Garn Kos 1 kerä tai muuta 10 mm puikoille soveltuvaa. lankayhdistelmää kuten Drops Air 2 kerää + Isager Silk Mohair 1 kerä tai Gepard Garn Puno 2 kerää + Sandnes Garn Tynn Silk Mohair 1 kerä

Työ neulotaan pitäen kahta säeittä yhdessä esim. yhdistelmää Drops Melody ja Sadnes Garn Kos.

Puikot: 10mm 40cm pyöröpuikot ja 8mm 40cm pyöröpuikot

Paloma-balaklavan ohje

Luo 10mm pyöröpuikoille 80 silmukkaa ja yhdistä renkaaksi – aseta merkki aloituskohtaan. Neulo 3 kerrosta sileää. Aseta seuraavalla kerroksella merkit aloituskohdan jälkeen lisäksi 14 s, 13s, 13s, 14s ja 13s päähän. Neulo kerros loppuun.

Aloitetaan kavennukset merkkien kohdalla seuraavasti:

  • seuraavalla kerroksella kavenna kaikkien merkkien molemmin puolin 2 oikein yhteen (kerroksella kaventuu yht. 12 s ja sinulla on nyt 68 s)
  • jatka sileää 5 kerrosta
  • seuraavalla kerroksella kavenna aina merkkien jälkeen 2 oikein yhteen koko kierros (yht. 6 s kaventuu kerroksella, jäljellä on nyt 62 s)
  • jatka sileää 3 kerrosta
  • kavenna taas 6 s kerroksella aina merkkien jälkeen 2 o yhteen (jäljellä on nyt 56 s.)
  • jatka sileää 3 kerrosta
  • kavenna taas 6 s kerroksella aina merkkien jälkeen 2 o yhteen (jäljellä on nyt 50 s.)

Neulo kerros sileää ja vaihda samalla 8 mm puikkoihin. Aloita seuraavalla kerroksella 1 oikein 1 nurin joustinneule ja neulo sitä 5 cm. Voit ottaa nyt muut paitsi kerroksen aloitusmerkin pois. Vaihda takaisin 10 mm puikkoihin ja neulo kerros sileää.

Aloitetaan pääaukko. Kierroksen aloituskohdasta aletaan neuloa edes takaisin sileää tasona. Reuna muodostuu kierroksen aloituskohtaan, jossa käännytään aina takaisin ja vaihdetaan puolta (sileä/nurja). Neulo muuten kaikki silmukat normaalisti sileää, paitsi kerroksen aloitussilmukka, joka nostetaan neulomatta (näin syntyy siisti reuna). Aseta ensimmäisellä kerroksella myös merkki takaraivon kohdalle puoliväliin 25 s jälkeen. Neulo sileää 3 kerrosta, jonka jälkeen tee takaraivon merkin molemmin puolin 1 s lisäys (kerroksella tulee silmukoita lisää aina 2 kpl) aina joka toisella kerroksella yhteensä 5 kertaa (silmukoita on nyt 60). Jatka sileää 15 cm, jonka jälkeen kavenna merkin molemmin puolin 2 oikein yhteen (kerroksella kaventuu 2 s) joka toisella kerroksella 5 kertaa, jonka jälkeen sinulla on jälleen 50 silmukkaa työssä. Neulo vielä 5 kerrosta sileää ja päättele kaikki silmukat. Parsi hupun yläosa yhteen. Poimi nyt pääntieltä 8 mm puikoilla tasaisesti noin 50 silmukkaa ja aloita 1o1n joustinneule. Neulo joustinta 13 cm, päättele kaikki silmukat ja käännä resori työn sisään ja ompele kiinni löysästi. Olet valmis!

Jaa: #poolaknits #palomabalaklava

Vastaa

Blog at WordPress.com.