Nonno-neuletakki – ilmainen neuleohje

Nonno-neuletakki on muhkea, mutta kevyt puolipatenttineuletakki. Inspiraatio neuletakkiin tuli klassisesta “pappa-neuletakista”, johon nimikin viittaa (nonno = italiaksi isoisä), mutta jonka halusin tuoda tähän päivään malliltaan. Nonnon hihat ovat muhkeat ja hiukan pallomaiset ja sen pääntie ja olkapäät laskeutuvat modernisti reilusti alas. Puolipatenttineulos on nimeään helpompi neuloa ja se syntyy käytännössä vuorottelemalla kahta eri kerrosta keskenään. Lankavaihtoehtoja löydät ohjeesta kaksi.

Yleiskuvaus työstä: Nonno-neuletakki neulotaan puolipatenttineuleesta osina niin, että ensin neulotaan vartalo alhaalta ylös tasona yhtenä kappaleena hihoihin saakka, joiden kohdalla työ jakautuu vielä kahteen etu- ja yhteen takakappaleeseen. Vartalo yhdistetään lopuksi olkapäistä parsinneulalla ja langalla. Hihat neulotaan suljettuna neuleena erikseen ja lopuksi ne kiinnitetään vartaloon neulalla ja langalla. Lopuksi työhön neulotaan nappilista ja kiinnitetään napit.

Koot: 1 (2) 3 (4) 5

Mitat: Neule on mitoitukseltaan väljä ja siihen on laskettu 30 cm väljyyttä eli valitessasi sopivaa kokoa, mittaa rinnanympäryksesi (tai levein kohta ylävartalostasi), lisää siihen 30 cm ja valitse tuon summan perusteella sopiva koko. Esim. jos rinnanympäryksesi on 108 cm, valitse kooksi 4.

Rinnan ympäryksesi: n. 78 (88) 98 (108) 118cm

Valmiin työn leveys (ympärysmitta): n. 108 (118) 128 (138) 148 cm

Valmiin työn pituus: n. 51 (52) (53) (54) 55 cm

Langat: Hip knit shop Fluff 6(6)7(7)8 kerää TAI Drops Melody 5(5)6(6)7 kerää (tai 9mm puikoille soveltuva vastaava muhkea lanka) TAI Sandnes Garn Borstet alpakka 6(6)7(7)8 kerää

Puikot: 5mm 80/100 cm pyöröpuikot, 5 mm sukkapuikot, 9mm 80 ja 40 cm pyöröpuikot, kerrosmerkkejä, 4 kpl 20mm halkaisijan nappeja, parsinneula (ja nuppineuloja)

Tavoiteltu neuletiheys: 10 x 10cm = 10 x 10 v:tä (puolipatenttineule näyttää päällekkäin olevilta v-kirjaimilta, joissa jokainen v muodostuu aina kahdesta silmukasta/kerroksesta. Puolipatenttineulos on muhkeaa ja joustavaa, joten työn mittoja on helpompi seurata laskemalla kerrosten sijan v:n lukumäärää, ks kuva alla)

Kaikki kiva tapahtuu kotona

Tilaa nyt 2 kk 19,90 €

Uudistunut Kotivinkki on inspiroiva lehti kaikenlaisille kodittajille.

Nonno-neuletakin OHJE:

Aloitus: Luo 110(120)130(140)150s 5 mm 80 cm pyöröpuikoille, neulo 1 o 1 n -joustinneuletta n. 5 cm tasona. Lisää viimeisellä kerroksella 1 s kerroksen lopussa, jotta sinulla on pariton määrä silmukoita ennen kuin puolipatenttineule aloitetaan.

Vaihda 9mm puikkoihin ja aloita puolipatenttineule. Sitä neulotaan näin:

Ensin neulotaan aloituskerros, joka neulotaan vain kerran: Siirrä 1 s oikein oikealle puikolle neulomatta, *neulo 1 oikein, 1 nurin* jatka *-* kerroksen loppuun, kunnes jäljellä on 1s, neulo se oikein.

Sitten jatketaan mallineuletta, jossa neulotaan kahta eri kerrosta peräjälkeen seuraavasti:

Ensimmäinen kerros:
Siirrä 1 s oikein oikealle puikolle neulomatta *neulo 1 s nurin, neulo 1 s oikein kerrosta alempaan silmukkaan*. Jatka *-* kerroksen loppuun kunnes jäljellä on 1 s, neulo se oikein.

Toinen kerros:
Siirrä 1 s oikein oikealle puikolle neulomatta *neulo 1 s oikein kerrosta alempaan silmukkaan, neulo 1 s nurin*. Jatka *-* kerroksen loppuun kunnes jäljellä on 1 s: neulo se oikein.

Jatka vuorotellen kerroksia 1 ja 2 kunnes työn pituus on n.29 cm. Voit laskea myös neulokseen muodostuvia v-kuvioita, tässä kohtaa niitä on 27 kpl (1 v on yhteensä kaksi kerrosta). 

Aloita pääntien kavennukset kaventamalla 2 s kerroksen alussa seuraavasti: siirrä 1 s oikealle puikolle neulomatta, neulo 1 s alempaan silmukkaan, vedä ensimmäinen silmukka toisen yli, neulo 1 s nurin ja vedä edellinen silmukka nurin neulotun yli. Jatka kerroksen loppuun, käännä työ ja tee sama kahden silmukan ylivetokavennus taas kerroksen alkuun noudattaen kerroksen rytmiä. Tee em. kahden silmukan kavennus kerroksen alussa vielä kerran molemmin puolin pääntietä. Neulo 2 kerrosta sileää. Tee vielä samat kahden silmukan kavennukset kerrosten alkuun kerran. Olet kaventanut nyt yhteensä 12s.

Seuraavalla kerroksella työ jaetaan kahteen etu- ja yhteen takakappaleeseen. Neulo kerroksen alusta 21(25)27(29)31 s, päättele 6(6)8(8)8 s (kainalo), neulo 45(47)49(55)61 s (takakappale), päättele 6(6)8(8)8 s (toinen kainalo) ja neulo 21(25)27(29)31 s. Neulo nyt toista etukappaletta edestakaisin tasona kuten aiemminkin ilman kavennuksia 24(25)26(27)28 v:tä / n. 24(25)26(27)28cm. Päättele kaikki silmukat.

Neulo toinen etupuolen kappale samalla tavalla kuin edellinen. Tarkista, että aloitat kerroksen oikealta puolelta suhteessa mallineuleen rytmiin (siirrä tarvittaessa etuosan silmukat toiselle puikolle ja aloita kainalosta). Neulo kappale tasona samaan pituuteen kuin edellinen puoli ja päättele silmukat.

Neulo myös selkäosa tasona samaan pituuteen etukappaleiden kanssa ja päättele kaikki silmukat.

Yhdistä olkapäät parsimalla ne yhteen. Pääntie alkaa keskeltä takaosaa.

Hihat neulotaan erikseen ja liitetään lopuksi vartaloon:
Luo löysästi 9mm 40cm puikoille 48(50)52(54)56s, yhdistä suljetuksi neuleeksi ja aseta merkki kerroksen vaihtumiskohtaan. Neulo 1. kerros seuraavasti: 1 oikein, 1 nurin. 

Toiselta kerrokselta aloitetaan puolipatenttineulos, joka neulotaan suljettuna neuleena seuraavan mallineuleen mukaisesti:
1. kerros:
*neulo 1 s oikein alempaan silmukkaan, neulo 1 s nurin*. Jatka *-* kerroksen loppuun.
2. kerros:
*neulo 1 s oikein, neulo 1 s nurin alempaan silmukkaan*. Jatka *-* kerroksen loppuun.

Kun olet neulonut hihaan 39(40)41(42)43 v:tä / 33(34)35(36)37 cm aloitetaan kavennukset. Voit tarkistaa hihan sopivan pituuden kiinnittämällä sen nuppineuloilla vartaloon tai jo tässä kohtaa kiinnittämällä hihan kokonaan kiinni työhön. Seuraavalla kerroksella kavenna silmukoita niin, että jäljellä on 30 s neulomalla aina 2 s kavennuksia peräjälkeen (puolipatentti kavennetaan siis aina tuplakavennuksin niin jälki on siisti). Vaihda 5 mm sukkapuikkoihin ja neulo 1o1n joustinta n. 5 cm ja päättele kaikki silmukat joustavasti.

Neulo toinen hiha samoin.

Kiinnitä hihat vartalo-osaan langan ja parsinneulan avulla. Kannattaa käyttää nuppineuloja hihojen asettelussa ennen kiinnitystä, jotta saat hihat siististi paikoilleen eivätkä ne lähde ”liikkumaan” kun neulot niitä kiinni.

Nappilista
Ennen nappilistan neulomista merkitse neuletakkiin paikat napeille esim. nuppineuloilla tai kiinnittämällä kerrosmerkit oikeisiin kohtiin (kummalle puolelle haluat napit ja kuinka monta, on sinusta kiinni, ohjeessa on paikka neljälle noin 20 mm halkaisijan napille). Poimi neuletakin pääntieltä koko matkalta 5 mm (80/100cm) pyöröpuikoille silmukoita tasaisesti ja reilusti nappilistaa varten (liian vähän silmukoita tarkoittaa kireää nappilistaa, mikä ei ole toivottavaa). Aseta samalla nappien paikkojen merkiksi kerrosmerkit: tarkista, että välit ovat tasaiset!

Aloita 1 o 1 n -joustinneule, neulo 3 kerrosta näin. 4. kerroksella tehdään napinlävet. Nappien paikkamerkkien kohdalla tee ylivetokavennus 2 kertaa peräjälkeen: 1 s ennen merkkiä ja 1 s merkin jälkeen, näin kaventuu yhteensä 2 s. Poista merkki. Toista nämä kavennukset jokaisen napin merkin ympärillä. Seuraavalla kerroksella kun tulet napinläpien kohdalle, lisää puikolle 2 s luomalla puikoille silmukat (kuten jos aloittaisit uutta työtä) ja neulo kerros loppuun. Neulo vielä 2 kerrosta ja 3. kerroksella päättele kaikki silmukat joustavasti.

Tee vielä halutessasi napinläville vahvikkeet ompelemalla napinläpien ympärille langalla ja neulolla vahvikekerros, jolloin saat siistit ja kestävät napinlävet.

Kiinnitä napit paikoilleen. Höyrytä työ kevyesti ja olet valmis!

Huom! Nämä napinlävet on tarkoitettu 20 mm napeille eli jos haluat takkiin isommat napit ja isommat napinlävet, päättele napinläpien kohdalla 3 s kahden sijaan – muista myös tällöin lisätä 3 s seuraavalla kerroksella. Napinläpien kannattaa kuitenkin olla napakat, jotta napit pysyvät kiinni, neuloksella kun on tapana aina vähän löystyä käytössä.

Jaa: #nonnoneuletakki #poolaknits

6 vastausta artikkeliin “Nonno-neuletakki – ilmainen neuleohje”

 1. Tiina Kiviniemi avatar
  Tiina Kiviniemi

  Kumpi lanka tänä on? Yrittänyt etsiä tätä väriä? En löydä 😊 ihana villatakki😍

  1. Paula Narkiniemi avatar

   Moikka! Kuvissa on Hipknits Shopin Fluff -lanka sävyssä Peach cream. 😘

 2. Ansku avatar
  Ansku

  Moikka! Minkä kokoinen toi sun tekemä neuletakki on?

  1. Paula Narkiniemi avatar

   Moikka! Muistaakseni joko koko 3 tai 4. 🙂

   t. Paula

 3. Sadesatuleena Pääkkönen avatar
  Sadesatuleena Pääkkönen

  Neulotaanko koko neule puolipatenttia ? Vai vain 1 osa ? Ja hihat ?

  1. Paula Narkiniemi avatar

   Koko neuletakki neulotaan puolipatenttia.

Vastaa

6 ajatusta kohteelle “Nonno-neuletakki – ilmainen neuleohje

 1. Kumpi lanka tänä on? Yrittänyt etsiä tätä väriä? En löydä 😊 ihana villatakki😍

  1. Moikka! Kuvissa on Hipknits Shopin Fluff -lanka sävyssä Peach cream. 😘

 2. Moikka! Minkä kokoinen toi sun tekemä neuletakki on?

  1. Moikka! Muistaakseni joko koko 3 tai 4. 🙂

   t. Paula

 3. Neulotaanko koko neule puolipatenttia ? Vai vain 1 osa ? Ja hihat ?

  1. Koko neuletakki neulotaan puolipatenttia.

Vastaa