Lulu-neuletopin ohje

Lulu-neuletopin ohje

Jos etsinnässäsi on simppeli vaatekaapin klassikko kevääksi ja kesäksi, tässä sellainen. Lulu-neuletoppi on malliltaan yksinkertaisuudessaan tyylikäs ja sopii yksinään tai yhdisteltäväksi vaikkapa neuletakin kanssa. Lulu on neulottu alhaalta ylös ja onnistuu, jos taidat oikeiden ja nurjien silmukoiden lisäksi ylivetokavennukset ja silmukoiden lisäämiset. Helppoa!

Lankavalintana minulla on ollut Lulussa 5 mm puikoille soveltuva puuvillan ja merinon yhdistelmä, mutta voit valita tilalle jonkun muunkin tavoitellulle neuletiheydelle sopivan langan.

Koot: S(M)L(XL)

Valmiin topin ympärysmitta: 76(84)92(100)cm

Langat: Sandnes Garn Duo 3(4)4(4) kerää tai 5mm puikoille ja tavoiteltuun neuletiheyteen sopiva lanka

Puikot: 5mm 60/80cm (valitse pidemmät puikot isommalle silmukkamäärälle ja koolle) pyöröpuikot (halutessasi lisäksi 5 mm sukkapuikot), kerrosmerkkejä

Tavoiteltu neuletiheys: 17 s x 23 krs

Aloitus: Luo 5mm 60/80cm puikoille 112(128)144(160)s, yhdistä renkaaksi, aseta merkki aloituskohtaan kerroksen vaihtumisen merkiksi ja neulo 1o1n joustinta 7krs. Neulo 1 krs sileää, jonka aikana lisäät tasaisesti kerrokselle yht 20(24)28(32) s (ks. esim tämä video silmukoiden lisäämisestä). Nyt silmukoita 132(152)172(192)s. Jatka sileää kunnes paidan pituus 32(33)34(35)cm.

Aseta merkit seuraavasti: aloituksesta 66(76)86(96)s (tämä on topin takakappale) ja 33(38)43(48)s (kaula-aukon keskikohta) päähän. Olet taas aloitusmerkin kohdalla. Päättele takakappaleen 66(76)86(96)s, poista merkki ja neulo 66(76)86(96)s jolloin palaat aloituskohtaan eli takakappaleen päätellyille silmukoille (siirrä merkki matkalla). 

Etukappaleen yläosa neulotaan tasona ja ensin kavennetaan kainaloista: Käännä työ, tee nurjalle puolelle heti kerroksen alkuun ylivetokavennus (1 s kaventuu) ja jatka nurjaa takaisin toiseen kainaloon, käännä työ ja tee ylivetokavennus kerroksen alkuun. Jatka näin kaventaen kainaloista kummaltakin puolelta joka kerroksen alusta ylivetokavennuksella 1 s 5(6)7(8) kertaa (yhteensä kainaloilta kaventuu 10(12)14(16)s). Siirrä merkkiä matkalla.

Seuraavaksi aloitetaan myös kaula-aukon kavennukset, jotka tehdään yksi puoli kerrallaan. Neulo viimeiseltä kainalon kavennukselta kaula-aukon keskellä olevalle merkille, poista merkki, käännä työ ja kavenna ylivetokavennuksella kerroksen ensimmäinen silmukka (kaula-aukon toisen puolen silmukat voivat jäädä pyöröpuikoille odottamaan vuoroaan). Neulo kainalolle, käännä työ, tee sama yhden silmukan kavennus taas kainalossa ja neulo takaisin kaula-aukolle, käännä työ. Kavenna nyt kaula-aukolla 2 kertaa peräkkäin ylivetokavennuksella eli 2 s kaventuu peräjälkeen. Neulo taas kainalolle, käännä työ ja kavenna edelleen kainalolla vain 1 s ja jatka kaula-aukon tuplakavennuksia kunnes jäljellä on 5 s (olkain).

Neulo olkaimen 5 s tasona niin, että siirrät aina kerroksen ensimmäisen silmukan neulomatta oikealle puikolle – näin reunasta tulee siisti. Jatka n. 25-28 cm (sovita olkainta välissä esim. kiinnittämällä se hakaneulalla topin takakappaleeseen, että saat oikean pituuden olkaimiin) ja päättele silmukat.

Siirry toisen etuosan kappaleen odottamaan jätetyille silmukoille ja tee kavennukset peilikuvana aloittaen kaula-aukolta, jossa päättelet taas ylivetokavennuksella ensin 1 s. Neulo kainalolle, käännä työ ja kavenna ylivetokavennuksella 1 s. Neulo takaisin kaula-aukolle, käännä työ ja aloita siellä tuplakavennukset (2 s kaventuu kerralla), jatka kainaloilla 1 s kavennuksia. Tee kaula-aukon tuplakavennuksia ja kainalon yksittäisiä kavennuksia aina kerroksen alussa kunnes jäljellä on olkainten 5 s.

Neulo taas olkaimen 5 s tasona niin, että siirrät aina kerroksen ensimmäisen silmukan neulomatta oikealle puikolle – näin reunasta tulee siisti. Jatka n. 25-28 cm (sovita yhdessä toisen olkaimen kanssa) ja päättele silmukat.

Mittaa olkainten paikka selkäpuolelle samaan kohtaan kuin josta ne lähtevät etupuolelta ja parsi ne kiinni langalla ja päättele nurjalle puolelle.

Päättele loput langanpäät, höyrytä työ kevyesti ja olet valmis!

Jaa: #luluneuletoppi #poolaknits

Viimeistelyvaihtoehto: Jos haluat tehdä selkäosaan rypytykset, kuten alla olevassa kuvassa, onnistuu se ompelemalla takaosan olkainten väliin nurjalle puolelle “kiristysnauha” reunan tuntumaan. Kiristämällä nauhaa saat aikaan kevyet rypytykset (älä tee rypytyksiä liikaa, jottei olkainten paikat siirry liikaa), päättele nauha siististi paidan nurjalle puolelle.

Tässä versiossa topin takareuna on rypytetty jälkikäteen lisäämällä kiristyslanka topin nurjalle puolelle olkainten väliin.
Tässä versiossa topin takaosa on ilman rypytystä.
Rypytykset lisätään ompelemalla samalla langalla olkainten väliin pätkä lankaa ja kiristämällä sitä halutulle kireydelle. Langanpäät päätellään topin sisäpuolelle.

Vastaa