Lapinkylä-pipon ohje

Isopäisenä ihmisenä useimmat pipo-ohjeet ovat sellaisia, etteivät ne oikein näytä kivalta tai puristavat tai muuten ovat epäsopivia. Pelkkiä silmukoita lisäämällä taas saattaa saada aikaan liian löysän ja huonosti istuvan pipon, joten meni muutama kokeilukerta ennen kuin onnistuin saamaan aikaan itselleni parhaan kombon istuvuutta, kokoa ja mallia ja tässä se nyt on: Lapinkylä-pipo. Tyyli on taattua hipsteriä 😅 korkealla hiipalla, mutta ai että miten mukava tämä on! Halusin malliin myös jotain pientä twistiä, joten päälaen kavennuskiilan oikeat silmukat neulotaan kiertäen, jolloin kiila erottuu entisestään ja saa mielestäni aikaan kivan lisän pipoon.

Tarjolla on kaksi eri kokoa, isolle päälle kuten omaani ja “normaalimpaan” päähän sopiva. Pipo neulotaan alhaalta ylös kokonaan joustinneuleena ja sen keskelle päälaelle syntyy kaistale, jonka ympäriltä työ kavennetaan. Tarjolla on myös kaksi lankavaihtoehtoa: triplamohairilla tai tuplamohairilla neulottuna piposta tulee hiukan erilainen jämäkkyydeltään ja pörröisyydeltään, mutta muuten istuvuus on samanlainen – tee siis mielesi mukaan.

Langat:

Vaihtoehto 1 (sininen pipo kuvissa): 1 kerä Sandnes Garn KlompeLOMPE Spot (alpakka/merino/nylon) tai Isager Alpaca 1 tai Sandnes Garn Sunday, 3 kerää Sandnes Garn Tynn Silk Mohair tai Isager Silk Mohair tai Gepard Kid Seta Silk Mohair – pipo neulotaan pitäen 4 säiettä yhdessä samanaikaisesti

Vaihtoehto 2 (puuterin värinen pipo kuvissa): 1 kerä Sandnes Garn KlompeLOMPE Spot (alpakka/merino/nylon) tai Isager Alpaca 1 tai Sandnes Garn Sunday, 2 kerää Sandnes Garn Tynn Silk Mohair tai Isager Silk Mohair tai Gepard Kid Seta Silk Mohair – pipo neulotaan pitäen 3 säiettä yhdessä samanaikaisesti

Sininen pipo on astetta jämäkämpi ja pörröisempi pinnaltaan puuteriseen verrattuna johtuen tripla-mohairlangasta. Voit siis vaikuttaa pipon tekstuuriin lankavalinnalla.

Puikot: 4 mm pyöröpuikot 40 cm ja 4 mm sukkapuikot, lisäksi 4 kpl silmukkamerkkejä ja päättelyneula

Neuletiheys: 20s x 32 krs = 10 cm x 10 cm

Koko:

1: pipon ympärys hieman venyttäen 54/56 cm

2: pipon ympärys hieman venyttäen 58/60 cm

Lapinkylä-pipon OHJE:

Pidä kaikkia lankoja yhdessä ja luo pyöröpuikoille (88)92 s, yhdistä renkaaksi, aseta silmukkamerkki aloitukseen ja aloita 1o1n joustinneule. Neulo joustinta 30 cm. Lisää silmukkamerkit aloitusmerkin jälkeen seuraavasti: aloitusmerkki, neulo 10 s, aseta merkki, neulo (34)36s, aseta merkki, neulo 10s, aseta merkki, neulo (34)36s. Olet takaisin aloitusmerkin kohdalla.

Pipoa kavennetaan aina merkkien ympärillä niin, että keskelle syntyy 10 silmukan kaistale, jolla ei tehdä kavennuksia, silmukat vähenevät siis aina 34(36) silmukan kaistaleilta. 10 silmukan kaistaleiden kohdalla joustinneuleessa oikeat silmukat neulotaan jatkossa aina kiertäen oikein (neulo silmukka oikein, mutta takalaidasta, jolloin silmukka kiertyy), jolloin kaistaleelle syntyy muusta joustinneulepinnasta kivasti erottuva kuvio.

Aloita kavennukset seuraavan kerroksen alusta: *neulo joustinta (oikeat silmukat kiertäen oikein, nurjat tavallisesti nurin) 10 s, SM, muokattu ssk, neulo joustinta kunnes jäljellä on 2 s ennen seuraavaa merkkiä, ssk, SM* toista kerros loppuun. Toista em. kavennuskerrosta niin kauan kun kavennusosioilla on enää jäljellä 2 s per puoli (keskikaistaleella on edelleen 10 s molemmilla puolilla). Vaihda sopivassa kohdassa sukkapuikkoihin.

Seuraavaksi kavennetaan loputkin silmukat kierroksen alusta: ssk, neulo joustinta (oikeat silmukat kiertäen oikein) kunnes merkkiä ennen on 2 s, muokattu ssk, SM, neulo joustinta 2 s, SM, ssk, neulo joustinta kunnes merkkiä ennen on 2 s, muokattu ssk, SM. Jäljellä on 20 s. Seuraavalla kierroksella kavenna seuraavasti: ssk, ssk, neulo joustinta kunnes merkkiä ennen on 4 s, muokattu ssk, muokattu ssk, SM, neulo 2 oikein yhteen, SM, ssk, ssk, neulo joustinta kunnes merkkiä ennen on 4 s, muokattu ssk, muokattu ssk, SM. Jäljellä on 10 s. Katkaise lanka, vedä se päättelyneulalla loppujen silmukoiden läpi, kiristä hyvin ja pujota pipon keskeltä nurjalle puolelle ja päättele työ huolellisesti. Höyrytä, taita pipon reuna ja ota käyttöön!

Jaa: #lapinkyläpipo #poolaknits

Lyhenteiden selitykset:

SM = siirrä merkki

muokattu ssk = siirrä 1 silmukka oikealle puikolle neulomatta kuin neuloisit sen oikein, jolloin silmukka kääntyy, palauta käännetty silmukka takaisin vasemmalle puikolle ja neulo se nyt yhteen takareunasta viereisen silmukan kanssa, jolloin kaventuu 1 s

ssk = siirrä, siirrä, kavenna = siirrä kaksi silmukkaa oikealle puikolle neulomatta kuin neuloisit ne oikein jolloin silmukat kääntyvät ja palauta molemmat silmukat vasemmalle puikolle, neulo ne nyt takareunasta yhteen, jolloin kaventuu 1 s

Vastaa

Blog at WordPress.com.