Don’t worry -neuleen ohje

Älä huoli – pue tämä neule päälle ja kaikki tuntuu helpommalta. 😅 Don’t worry -neule on pehmeä sekoitus ohutta alpakkaa ja muhkeaa silk mohairia ja keveä, mutta lämmin päällä. Malliltaan neule on tarkoituksella lyhyehkö, sillä suunnittelin sen korkeavyötäröisten housujen pariksi – voit kuitenkin pidentää helmaa oman makusi ja tarpeen mukaan. Alun perin en ollut aikeissa jättää kaula-aukolle korkeaa kaulusta, vaan kääntää sen kaksin kerroin, mutta toisin kävi ja kaulus sai jäädä. Voit valita itse, kuinka pitkän kauluksen teet ja käännätkö sitä vai et. Samoin tässä raglan-mallisessa paidassa kokoa voi säätää näppärästi lisäämällä tai vähentämällä raglanlisäysten määrää. Älä siis huoli, tämä neule soveltuu tarpeisiisi takuulla.

Don’t worry -neuleen ohje

Neule neulotaan ylhäältä alas raglanneuleena niin, että vartalo neulotaan ensin, jonka jälkeen hihat neulotaan suoraan kiinni vartaloon. Viimeistelyä on näin hyvin vähän.

Koot: S tai M/L (malli on väljä, joten ks. mitat)

Valmiin paidan mitat: 
Koko S pituus kaula-aukosta (kaula-aukon resori pois lukien) helmaan 45cm,
vartalon leveys 46 cm (tasona mitattuna)
Koko M/L: pituus kaula-aukosta (kaula-aukon resori pois lukien) helmaan 45 cm,
vartalon leveys 53 cm (tasona mitattuna)

Puikot: 5mm 40cm ja 60/80cm pyöröpuikot ja sukkapuikot, 7mm 40cm ja 60/80cm pyöröpuikot

Lanka: Isager Silk Mohair: 8 kpl (200g) & Isager Alpaca 1: 2 kpl (100g). Työ neulotaan pitäen kahta silk mohair säiettä ja yhtä alpaca-säiettä yhdessä. 

Tavoiteneuletiheys 10cm c 10cm = 13s x19 x kerrosta

Aloitus
Luo 5 mm 40 cm pyöröpuikoille 70 s, yhdistä renkaaksi ja neulo 1o1n joustinta kaula-aukolle noin 11 cm, lisää merkki aloituskohtaan. Jos haluat korkeamman kauluksen, jatka neulomista kunnes olet tyytyväinen kauluksen pituuteen. 

Vartalo ja raglanlisäykset
Vaihda 7 mm puikkoihin ja neulo 1 krs sileää lisäten merkit aloitusmerkin jälkeen 15 s, 20 s, 15 s välein. Olet nyt jakanut hihat ja etu- ja taka-kappaleisiin näillä merkeillä. Hihoihin jää siis 15 s kuhunkin ja etukappaleelle ja takakappaleelle 20 s kummallekin. Aloita raglanlisäykset seuraavalla kierroksella tekemällä langankierto aina ennen merkkiä ja merkin jälkeen (väliin ei siis jää silmukoita). Toista samaa koko kerroksen ajan aina merkkien kohdalla. Seuraavalla kerroksella neulo nuo langankierrot. Tässä hyvä video malliksi miten langakierto tällä kerroksella neulotaan (oikealle ennen merkkiä ja vasemmalle merkin jälkeen).Olet nyt tehnyt ensimmäiset raglanlisäykset! Toista näitä kahta lisäyskerrosta kunnes työn pituus raglanviivaa pitkin mitaten on noin 24 (28) cm (silmukoita on nyt vartalolla yhteensä 108 (124)). 

Vinkki! Voit säätää paidan koko helposti tekemällä enemmän tai vähemmän raglanlisäyksiä. Kokeilet paidan sopivuutta helposti siirtämällä silmukat väliaikaisesti esim pitkälle apulangalle sovituksen ajaksi.

Nosta molempien hihojen silmukat 48 (56) apulangoille ja jätä odottamaan. Lisää hihojen alle vielä 6 s per hiha kainalon kohdalle (siihen tulisi muuten melkoinen reikä). Silmukoiden lisäämiseen on eri tekniikoita, itse tykkään vain luoda oikealle puikolle tarvittavan määrän silmukoita aivan kuten loisi työn aloituksen silmukoita. Kainaloiden lisäysten jälkeen vartalo-osa on jälleen yhtenäinen ja voit jatkaa sen neulomista (yht. nyt silmukoita vartalossa 120 (136)) normaalisti kunnes työn pituus kainaloista helmaan on n. 22 cm. Aloita helman kavennus: neulo seuraavalla kierroksella 2 oikein yhteen kavennuksia tasaisesti ympäri kierrosta 20 kertaa (yhteensä 20s kaventuu) kierroksella. Silmukoita on nyt 100 (116). Neulo vielä toinen kavennuskerros jolla kavennat yhteensä 10 silmukkaa tasaisesti kierroksella, jäljellä on 90 (106) s. Vaihda seuraavan kerroksen alusta 5mm pyöröpuikkoihin, neulo kerros sileää ohuemmilla puikoilla ja aloita sitten 1o1n joustinneule. Neulo joustinta n. 9 cm ja päättele helma joustavasti (googlaa esim. ”joustava päättely” tai hieman haastavampi ”tubular bind off”, löydät paljon esimerkkivideoita molempiin tekniikoihin)

Hihat
Poimi apulangalla odottavat hihan silmukat 48 (56) 40cm 7mm pyöröpuikoille ja poimi kainalosta vielä 6 silmukkaa lisää (googlaa ”silmukoiden poimiminen” jos tekniikka ei ole tuttu). Aseta merkki keskelle kainaloa kerroksen vaihtumisen merkiksi. Neulo sileää kunnes hiha on kainalosta mitattuna 44 cm (tai sinulle sopivan mittainen, muista tarkistusmitata työtä välillä). Seuraavilla kahdella kierroksella kavenna silmukoita tasaisesti (2oikein yhteen) yhteensä (14) 16 kpl eli (7) 8 kavennusta per kerros. Jäljellä on 34 (40) s. Vaihda 5mm sukkapuikkoihin, neulo kerros sileää ja aloita 1o1n joustinneule. Neulo joustinta 7 cm ja päättele hiha joustavasti. Neulo toinen hiha samalla tavalla.

Päättele langanpäät ja höyrytä pusero kevyesti. Valmista! 🙌🏼


Jaa: #poolaknits #dontworrysweater

Don’t worry -neule on malliltaan lyhyehkö ja hihat kurotaan reilusti kapeille resoreille jolloin syntyy pallohihainen vaikutelma. Voit neuloa helmaa halutessasi pidemmäksi oman maun mukaan.

Vastaa

Blog at WordPress.com.