Lempi-neulemekon neuletekniikat

Poolaknits Lempi-neulemekko

Lempi-neulemekossa hyödynnetään muutamia eri neuletekniikoita, jotka olen koonnut tähän videomuodossa neulomisen tueksi. Näytän seuraavilla videoilla, miten raglanneuleessa:

  • neulotaan oikealle ja vasemmalle kallistuvat lisäykset
  • erotellaan hihat vartalosta
  • poimitaan silmukat hihalle
  • neulotaan lyhennettyjä kerroksia pääntien muotoilemiseksi
  • tehdään i-cord reuna pääntielle

Löydät nämä samat videot myös Instagram ja TikTok -tileiltäni (@poolaknits).

Oikealle ja vasemmalle kallistuvat lisäykset raglanneuleessa

Videolla näet, miten raglanneuleessa (ja toki muuallakin) neulotaan oikealle (L1O) ja vasemmalle (L1V) kallistuvat lisäykset. Näihin lisäyksiin viitataan usein neuleohjeissa termeillä L1O ja L1V.

Tässä esimerkkivideossa (ja Lempi-neulemekossa) on yhden silmukan “raglanviiva”, joka on merkitty työhön kerrosmerkein neljään kohtaan. Nämä viivat erottavat hihat etu- ja takakappaleista. Lisäykset neulotaan tässä työssä noiden merkittyjen yhden silmukan viivojen molemmin puolin joka toisella kerroksella. Eli aina ennen ja jälkeen merkkien tehdään lisäykset: ennen merkkiä oikealle ja merkin jälkeen vasemmalle.

Hihojen erottaminen vartalosta raglanneuleessa

Näytän tällä videolla, miten hihat erotellaan raglanneuleessa vartalosta ja miten hihojen alle luodaan uudet silmukat, jotta vartaloa päästään neulomaan yhtenä kappaleena.

Raglanneule on siitä kiitollinen, että sen sovittaminen kesken työtä on helppoa ja työn leveyttä ja pituutta voi säätää tarvittaessa. Siinä kohtaa kun erottelet hihoja vartalosta kannattaa viimeistään sovittaa neule, jotta tiedät ovatko hihat ja vartalon leveys sopivat. Tarvittaessa voit neuloa lisää kerroksia työhön. Sovittaminen sujuu helpoiten siirtämällä silmukat silmukkakaapeleille.

Silmukoiden poimiminen hihalle raglanneuleessa

Kun hihat on eroteltu vartalosta raglanneuleessa ja vartalo-osa on neulottu, on aika siirtyä hihojen kimppuun. Näytän viereisellä videolla, miten hihan odottamaan jätetyt silmukat poimitaan takaisin puikoille ja miten kainaloon poimitaan lisää silmukoita, jotta sinne ei muodostu aukkoa.

Lyhennetyt kerrokset “german short row” -tekniikalla

Näytän tällä videolla, miten lyhennettyjä kerroksia neulotaan suljettuna neuleena “german short row” -tekniikalla.

Lyhennettyjä kerroksia käytetään mm. sukissa, mutta etenkin raglan- ja kaarrokeneuleissa muotoilemassa pääntietä istuvammaksi. Idea on lisätä kerroksia yleensä niskaan, jotta pääntie laskeutuu edestä alemmas ja istuu paremmin.

Käytännössä neuleen takaosaan neulotaan extrakerroksia neulomalla takaosaa edes takaisin. Ohjeesta riippuen lyhennettyjä kerroksia neulotaan pari tai useampi. Neuleiden istuvuus pääntiellä kohenee tällä tekniikalla, joka ei lopulta ole yhtään haastava – katso vaikka videolta!

I-cord reunan neulominen pääntielle

Lempi-neulemekkoon neulotaan pääntielle eleetön ja nyörimäinen i-cord reunus perinteisen resorin sijaan. Tämä reunus neulotaan pyöröpuikkoja ja sukkapuikkoa apuna käyttäen suoraan kiinni työhön.

Näytän tällä videolla, miten neulotaan i-cord reuna pääntielle. Perinteisen resorin sijaan i-cord reuna on eleetön tapa viimeistellä neule. Sen nyörimäinen ilme sopii hyvin päänteille ja helmoihin silloin, kun ei kaivata superjoustavaa lopputulosta.

Helpoiten pääntien i-cord reuna syntyy kun poimit (ohjeen mukaisesti) tarvittavat silmukat ensin pyöröpuikoille ja aloitat sitten nyörin neulomisen. Tarvitset tähän yhden saman paksuisen sukkapuikon. Aloituskohta kannattaa sijoittaa työn selkäpuolelle. 

Poolaknits Lempi-neulemekko
Lempi-neulemekko on ylhäältä alas neulottava, raglanhihainen mekko, jossa hyödynnetään raglanhihojen lisäksi lyhennettyjä kerroksia pääntien muotoilussa sekä i-cord reunusta pääntiellä.

Vastaa

Vastaa

Blog at WordPress.com.

%d bloggaajaa tykkää tästä: