Julkaistu Jätä kommentti

Täydellinen jämälankaprojekti: muhkea Mumu-huivi

Poolaknits Mumu-patenttineulehuivi ohje

Pursuavatko kaappisi epämääräisiä jämälankoja, joille et keksi sopivaa kohdetta? Tässäpä todellinen jämälankojen hyötykäyttökohde: muhkea Mumu-huivi, johon voi upottaa kutakuinkin mitä vain lankaa.

Mumu on patenttineulehuivi, jonka väitän onnistuvan aloittelijaltakin, kunhan pari ensimmäistä kerrosta on neulottu ja homman juju alkaa aueta. Älä siis turhaan arastele patenttineuleen neulomista tasona, vaan kurkkaa vierestä videolta, miten se syntyy ja kokeile! Patenttineule kun on ihana etenkin huiveissa, sillä se näyttää molemmin puolin samalta. Jälki on lisäksi muhkeaa ja joustavaa – täydellistä huiveihin.

Itse käytin Mumu-huiviini kutakuinkin kaikkea mahdollista lankaa, jota lankakorini jämäosiosta paikansin: ohuemmat langat neuloin tuplana tai triplana ja paksummat yksinkertaisena. Sekoittamalla eri lankoja pinnasta tuli hauska ja mielenkiintoinen – eikä taatusti tule vastaan toista samanlaista. Kannattaa siis reippaasti kokeilla eri lankoja yhteen, sillä tällaisessa paksussa ja pitkässä huivissa ei haittaa vaikka pinta eläisi ja olisi muutamilla riveillä hiukan eri paksuista. Omassa huivissani on kaikkea pellavalankojen jämistä paksuihin villalankoihin ja pehmoisiin mohaireihin.

Huivin voi tottakai neuloa myös yhdestä langasta ja ohjeesta alta löydät muutaman esimerkkilangan määrineen.

Videolta ja alta löydät huivin ohjeen kokonaisuudessaan.

OHJE: Neulotaan muhkea Mumu-patenttineulehuivi 

Mumu-patenttineulehuivi

Tarvitset:

  • 6mm 60/80cm pyöröpuikot tai pitkät sukkapuikot
  • 6 mm puikoille soveltuvaa lankaa:
    • Lankaesimerkki 1: Drops Air n. 250g (n. 2 m huiviin)
    • Lankaesimerkki 2: Gepard Puno n. 250g (n. 2 m huiviin)
    • Lankaesimerkki 3: Sandnes Garn Borstedt Alpakka n. 300g (n. 2 m huiviin)
    • tai yhdistelmä eri jämälankoja

Tee näin:

Luo 6 mm puikoille 69 s (tai muu pariton määrä silmukoita riippuen kuinka leveän huivin haluat) ja aloita patenttineule tasona.

Huom! Nosta joka kerroksen 1. silmukka aina oikein neulomatta oikealle puikolle ja neulo joka kerroksen viimeinen silmukka aina oikein. Välissä neulotaan patenttia. Näin huivin reunasta tulee siisti.

Patenttineuletta neulotaan tasona näin:

Ensimmäinen kerros silmukoiden luomisen jälkeen valmistellaan:
Nosta reunasilmukka oikein neulomatta. *Nosta 1. silmukka nurin neulomatta yhdessä langankierron kanssa puikolle. Seuraava silmukka neulotaan oikein* Toista *-* kerros loppuun (vika silmukka neulotaan aina oikein).

Käännä työ ja nosta taas kerroksen 1. silmukka eli reunasilmukka oikein neulomatta. 

Nyt langankierrot näkyvät puikoilla selkeästi ”tuplasilmukoina”. Jatkossa ne neulotaan aina oikein yhteen ja nurjien silmukoiden kohdalla silmukka nostetaan nurin neulomatta yhdessä langankierron kanssa puikolle, jolloin tuo tuplasilmukka syntyy seuraavalle kerrokselle odottamaan yhteen neulomista. 

Näitä kahta vaihetta toistetaan koko ajan työn molemmin puolin – reunasilmukoiden välissä.

Kun huivi on riittävän pitkä – oman makusi mukaan – päättele kaikki silmukat kerralla. 

Poolaknits Mumu-patenttineulehuivi ohje
Mumu-huivi on noin kaksimetrinen, eli todella muhkea huivi, johon on ihana kääriytyä kylmää pakoon. Kuvassa lisäksi Kuore-pipo ja Luna-neule.
Poolaknits Mumu-patenttineulehuivi ohje
Mumu-huivi on mainio jämälankaprojekti, johon upotat helposti erilaisia lankoja. Kuvassa lisäksi Kenno-lapaset, Papu-pipo ja Kamu-neule.

Vastaa